Jom Cunkan Blog !

Amy Munirah | Tuesday, January 03, 2012 | 3Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Lama amy nak cari idea buat entri nih . Last-last akan terhasil lah entri yang tak seberapa ni. Jom hias blog,guna lah tutorial ni. ecece:D. Jom baca enti ni sampai habis ye ! Nanti cun-melecun lah blog korang terutama bai blogger-blogger baru:D. Entri nih amy hanya bagi suggest,bukan paksa korang ye,jangan salah faham:) Tekan sini dulu ye.

1) Tema and background blog
Warna tema blog mestilah cantik and sejuk jee stalker yang masuk blog korang. Jangan terlalu colourful sangat. Sakit mata orang yang masuk blog korang tu nanti. hehe. Background pulak jangan terlalu meriah and animated. Sini gerak-gerak, sana gerak-gerak. Hadtoii,mau pusing kepala bile tengok. Yang simple-simple lebih cantik. Blog pun jadi ringan. Yang sana sini bergerak-gerak tu lambat loading kan,betul tak? :D

2) Font dan gaya penulisan
Pemilihan font amat penting. Kalau font korang yang berbelit-belit tu susah orang nak baca. Amy cadangkan font yang sesuai ialah Verdana, Trebuchet, Arial dan Georgia. Okey,ni amy just suggest,kalau korang taknak guna pun takpe:D. Warna font biarlah hitam atau grey. Nampak lebih cun ! Tak percaye? Buatlah sekarang. Bagi yang main backgroundnye hitam, mestilah warna putih yang sepadan untuk font kan? Elakkan guna tulisan berwana warni and elakkan buat post colorful macam gambar dekat bawah nih.
And tolonglah jangan guna bahase uganda bila buat entri. Konfem pembaca terus tekan close sebab satu ape pun tak faham and buang masa nak fahamkan satu-satu.betul tak? So elakkan gaya penulisan macam gambar dekat bawah ni. Serius,kalau Amy baca orang tulis bahasa nih kena baca 2,3 kali baru faham:D. Tapi kalau yang nih boleh faham lg*sebab aku yg reka sendiri.HAHA xd


3) Widget
Susunan widget mestilah teratur dan kemas. Buang widget-widget yang tak penting ye. Kalau banyak-banyak sangat buat berat blog jee. Widget yang penting bagi Amy ialah profile korang,kotak followers,shoutbox/cbox,bloglist,blog archieve. Shoutbox/Cbox korang bagi kemas sikit. hadkan length,jangan terlalu panjang lebar ye. And jangan guna hide shoutbox or ajax shoutbox. Kadang-kadang boleh buat orang geram bende alah nih, sebab kite tak tekan tak buat apa-apa,tetibe keluar,close balik keluar balik. Shitt ! Tekan close terus. betul tak? hahaXD.One more thing, jangan letak widget seperti di bawah ini
Benda nih akan buat blog korang lambat loading,lagi satu animation flash yang love-love tu,jangan la letak ye. Benda tu selalu dekat tepi-tepi kan,kite nak tekan benda lain,tapi benda tu yang tertekan,betul tak? Amy selalu terkena macam tu. 

Ini saje yang Amy mampu sharedkan. Want more? Lain entri ye:D. Tapi terpulanglah dekat korang semua nak ikut ke tak, semua bergantung kepada empunye blog lah kan, Amy tak pakse pun korang tukar ini,buang ini buang itu. Up to you:D. So,jomlah cunkan blog korang:) Eh eh korang jangan tekan close dulu,belum habis lagi lah. Baca elok-elok dekat sini. Oke,itu je Amy nak cakap.
Thank you for reading