Remove Attribution Blogger

Amy Munirah | Wednesday, November 30, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Amy kembali bertuto. weee~~ Hari nih amy nak ajar korang macam mana nak buang attribution blogger, korang tengok bawah blog korang tu ,ada tulis Powered by Blogger kan ? ha,jom belajar macam mana nak buang . credit to kak hana.


1) Dashboard->design->edit html->tick expand widget(penting)
2) Tekan ctrl+f adn search code ini:


<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>


3) Jumpa tak ? lepas tu,tukar true kepada false.
4) Save.
5) Pergi page element->edit widget attribution dekat bawah tu,then tekan button Remove.
6) Dah siap,boleh la save and tengok hasilnye:)

Thank you for reading

SMOOTH UNDERLINE HOVER

Amy Munirah | Saturday, November 19, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Haapy Saturday. Dah mula cuti sekolah kan,ha sebulan cuti. Korang ade plan nak pergi mane-mane ke ? :D .
Hari nih amy nak ajar korang buat smooth underline . ni style baru punya:)
SEBELUM

SELEPAS

1) Dashboard->design->edit html->tick expand widget(penting)
2) Tekan ctrl+f dan cari code ini:
u {
3) Jumpa ? oke,good:).then, copy code ini:
text-decoration: none; color: #000000; border-bottom: #F5A9D0  2px solid; } u:hover { text-decoration: none; color: #000000; border-bottom: #000000 2px dotted; }
4) Lepas tu,paste dekat BAWAH code yang korang cari tadi tu ye.
5) Preview dulu, baru save ye .

NOTA KAKI:
  1. Biru-code warna untuk tulisan.
  2. Kuning-code warna untuk underline.
  3. Hijau-Jenis-jenis garisan, boleh tengok SINI kalau nak tahu jenis-jenis garisan.


Selamat mencube:)Lastly, click SINI.

Thank you for reading

Header Hover II

Amy Munirah | Friday, November 11, 2011 | 1Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Dah lama rasanye amy tak buat tutorial, rindu ! :D. Tutorial ni dah banyak orang buat,tapi apa salahnya tutorial nih untuk blogger-blogger baru yang baru BERKECIMPUNG dalam dunia blog ni kan. Header hover yang ni pulak kalau kite sentuh cursor dekat header,header akan bergerak ke kanan atau ke kiri. Sebelum kite mulekan tutorial ni,korang tekan SINI dulu.

SEBELUM

SELEPAS




1) Dashboard->Design->Edit HTML->Tick expand widget(penting)
2) Tekan CTRL+F dan cari code ini:
h1.title {
ataupun
/* Header
 3) Dah jumpa? Good-good:). Then,copy code ini:
#header:hover {padding-right: 50px;-webkit-transition-duration: 0.5s;}
4) Kalau jumpa code h1.title { ,korang paste code di atas ni dekat ATAS code yang korang cari tu.
5) Kalau jumpa code /* Header , korang paste dekat BAWAH code yang korang cari tu . Paham tak ea ?:D
6) Preview dulu,baru save ye.


NOTA KAKI:

  1. Biru-sama ada right ataupun left.
  2. Merah-Boleh tukar 20,30,40....
  3. Kuning-Lagi besar angka tu,lagi lambat header bergerak,so kalau nak lambat boleh lah tukar 2,3....

Thank you for reading

Good Luck Jon and SPM Candidates

Amy Munirah | Wednesday, November 09, 2011 | 2Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Memang terlalu awal amy ucap nih, tapi tak lah terlalu awal sangat kan:D. tak sampai 2 minggu lagi budak Form5 dah SPM. Untuk semue akak-akak and abang-abang yang amek SPM 2011 buat elok-elok, baca selawat bila dah masuk dewan. Do all the best lahh :D.*ecece macam dah pandai beno je care cakapnye HAHA Xd*

Termasuklah MR.Z, ingat pesan amy nohh. Buat elok-elok,fikir masa depan. Dulu amy nak dekat-dekat PMR,kite SMS kejap-kejap ja kan sebab amy nak study dulu"Nanti kite mcg lagi ea.Love u,,bla..bla..bla...". Pukul 10.30 baru SMS balik. Sekarang MR.Z pulak,"Oke ♥,nanti mcg lagi ea.♥ study kejap ja,miss u,,bla..bla..bla.. Balas dendam pa ka nih ? ! HAHA XD. just joke. Takpa lah dia nak study dulu,untuk masa depan jugak kan. Tapi kadang-kadang rindu jugak noh and rindu-rindu bosan-bosan tuh amy habiskan untuk edit or update blog tersayang nih:D. Last but not least,untuk MR.Z, jawab SPM nanti tenang,jangan  risau sangat,baca soalan betul-betul. Good Luck sayang:)

Btw, kepada ikhwan,ustaz cinta nih, amy dengan MR.Z tak akan kahwin lepas SPM kayy :D.

-gambar jadi kabur sebab amy dh crop-crop-


Perjalanan masih panjang, and belum tentu lagi amy dengan dia kekal, semua takdir Allah ,tapi doakan la kekal ek. hehe*ayat jiwang pulak dah*. Menggedik pulak lah kan,lupekan lupekan :D

Btw, GOOD LUCK TO SPM CANDIDATES, DO ALL THE BEST ! 
Last but not least,click SINI untuk seterusnya.

Sincerely,
Amy♥

Thank you for reading

Segmen | Naikkan Trafik, Tambahkan Follower, Ramaikan Pembaca

Amy Munirah | Monday, November 07, 2011 | 21Comments |
Assalamualaikum wbt readers and bloggers. Hari ni amy nak join segmen dekat blog cik purlpe ni. Tujuan segmen ni adalah untuk naikkan trafik blog korang . kalau nak join tekan banner dekat bawah,kalau nak tekan SINI pun boleh :D .
okep, amy nak baca entri yang INI . tekan-tekan jom, terjah ! HAHA xd .

SEGMEN INI TAMAT PADA 11-11-2011 JAM 11 PAGI

Thank you for reading

Salam Aidiladha:)

Amy Munirah | Saturday, November 05, 2011 | 4Comments |
Assalamualaikum wbt bloggers and readers. Alhamdulillah masih diberi kesempatan olehNya untuk kita menyambut hari raya korban untuk tahun 2011.  Mak-mak korang dah masak ? haha,*soklan pelik. mesti semue dok balik kampung nih kan? amy tak balik kampung, sebab dah memang tinggal kampung :D. Hari nih sume dah beres , siang tadi dah mula masak and petang dah siap semue. And tadi buat kek jugak,tak tahu lah nama sebenar kek tu ape,tapi amy panggil kek pelangi. buat dengan kakak tersayang . haha XD.

Kek nih memang akak suke buat,sebab dia cakap dalam banyak-banyak kek yang pernah dia buat,kek ni la paling menjadi :D . Btw , amy nak cakap tahniah dekat kakak amy nih, sebab dapat result yang excellent .
okep*saje menunjuk* , Tahniah my sis :)
Korang rase dah besar nanti korang nak amek bidang ape. Act, amy selalu pikir, tak tahu nih nak amek bidang ape. *ececece result pmr pun tak dapat lagi*. hehe . Yela,tapi tak salah pikir dari sekarang kan,nanti abes spm tak pening nak pilih ape*lame lagi tu cik amy oii,2 tahun lagi* HAHA xD .
Lupekan-lupekan:P .*cerita tergantung='=*

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA

Sincerely,
Amy♥




Thank you for reading

SEGMEN | Lulu Caldina Ajak Blogwalking

Amy Munirah | Friday, November 04, 2011 | 15Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. hari ni amy join segmen dari blog Lulu Pages. sekarang pukul 1.40. masih sempat. copat sikit amy oii . huhu . okep,kalu nak join tekan banner dekat bawah atau nak tekan SINI pun boleh:D.


TARIKH TUTUP: 4-11-2011 JAM 2 PETANG


Sincerely,
Amy ♥

Thank you for reading

Blockquote III (Blocquote mengembang)

Amy Munirah | Thursday, November 03, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. hari nih amy nak ajar korang cara buat blockquote mengembang. ape itu mengembang? :D ,macam blockquote amy yang sekarang nih. bagi yang tak tahu, rujuk gambar dekat bawah ni ea.
SEBELUM


SELEPAS
HA, dah tahu kan ? jom belajar buat :)
1) Dashboard->design->edit html->tick expand widget template(penting)
2) Lepas tu,tekan ctrl+f dan cari code ini:
.post blockquote {
3) Jumpa ? Lepas tu delete code kat bawah-bawah dia and gantikan dengan code ini:

text-align: center;border-top: 3px solid #000000;border-bottom: 8px double #000000;background: #FFFFFF;padding: 5px;}.post blockquote:hover {border-left: 3px solid #66CCFF;border-right: 3px solid #66CCFF;margin: 5px;border-top-left-radius: 105px 15px;border-top-right-radius: 105px 15px;border-bottom-left-radius: 5px 5px;border-bottom-right-radius: 5px 5px;-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #000000;-webkit-transition-duration: 1s;}

4) Okep done ! preview dulu,baru save ye.

NOTA KAKI:
  1. Code warna boleh cari dekat SINI.

CAN u CLICK HERE ? :D


Thank you for reading

OHSEEEM Giveaway by Faqihah, Scha, Ain"

Amy Munirah | Wednesday, November 02, 2011 | 2Comments |
Assalamualaikum wbt. hari nih amy join giveaway pulak. haha. terase best pulak join-join giveaway ,segmen or contest nih . hari nih amy na join giveaway dari Faqihah , Ain dan Scha. tekan banner dekat bawah kalau nak join . nak tekan SINI pun tak ape:D
Dah baca syarat-syarat dia? senangkan. join la ramai-ramai. pemilihan dibuat melalui random.org.mana lah tahu kalau nasib korang baik:) Hadiah pulak korang dah tengok? geram kan tengok hadiah dia. so,ape lagi cepat-cepat lah join:) Amy tag kak nadrah.

GIVEAWAY BERJALAN DARI 1-11-2011 HINGGA 30-11-2011

Sincerely,
Amy ♥

Thank you for reading

Contest Blog Saya Terbaikkk! by Aina dan Rabiatul

Amy Munirah | Wednesday, November 02, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt. dah lama tak update blog. ridunya ! haha XD . dah hujung-hujung tahun nih ramai blogger buat contest ,dll . and amy join ja,mencuba nasib lah kan.huhu . hari nih amy nak join contest yang dibuat pleh adik aina and rabiatul ni. kalau nak join tekan banner dekat bawah, nak tekan SINI pun boleh. hehe .


1. Warganegara Malaysia #supaya sng nak post hadiah
2. Mesti ada blog #kalau tak ada, sign up cepat
3. Wajib follow blog Aina dan Rabiatul #bukan gila followers tapi untuk tahu perkembangan terkini
4. Yang boleh join ialah kaum Adam dan kaum Hawa #lelaki dan perempuan
5. Buad satu entry bertajuk "Contest Blog Saya Terbaikkk! by Aina dan Rabiatul"
6. Dalam entry tu, tempekkan banner yg ada kat atas skali tu dan linkkan kat url contest ni
7. Tag 3 org atau lebih dan pastikan dorg tahu
8. Lepas buat entry tu, copy url entry korg n then paste kat ruang comment entry contest Aina. Link mcm ni "ainamarsya.blogspot.com" takkan diterima dan automatic direject ;D
9. Contest bermula dari 22 Oktober 2011 sehingga 22 November 2011


Syarat-syarat dia senang sangat,mai la ramai-ramai meriahkan contest nih:)

CONTEST BERJALAN DARI 22-10-2011 HINGGA 22-11-2011

Sincerely,
Amy  ♥

Thank you for reading