First Try- Italian Rainbow Cake

Amy Munirah | Monday, December 24, 2012 | 6Comments |
Assalamualaikum readers. Tengah buat apa tu cik kak, cik abang, cik adik ? Sihat semua ? Today, my hobby edit blog tak sudah sudah . Homework ? Em 2/4 belum siap. InsyaAllah boleh siap *kot . Tapi mesti la nak siapkan jugak kann. hihi. Semalam saya and my sister try try buat kek pelangi Itali barangkali Bahasa Melayunya :D. Petang tu, pukul 6 cepat cepat pergi Billion beli bahan-bahan, dengan hujannya, redah. Teringin nak buat sangat kan.hihi. Okay ni bahan-bahannya. 

Bahan-bahan untuk kek:

2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus/gula kastor
5 biji telur ayam (gred B)
250gm butter
Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)*ikut kehendak
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu segar

Cara-cara:


  1. Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
  3. Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu segar.
  4. Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
  5. Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
  6. Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
Sumber:My Resepi

Lepas tu, kita buat dia punya cream, saya buat cheese frosting cream. Kalau ikut sumber di atas dia guna buttercream readymade. Mana-mana pun boleh, ikut kesukaan masing-masing :).

Bahan-bahan untuk cheese frosting:
250 g cream cheese
120 g gula
120 g butter

Cara-cara
  1. Pukul semua bahan dengan mixer sehingga ringan dan gebu.
  2. Sedia untuk digunakan.
Kamera bermegapixle rendah k :)

Agak manis dan tak kemas sikit, biasa la first try. Okay boleh lah cik kakak cik adik try kat rumah. Sedap. Lebih-lebih lagi kalau kita guna cream cheese tu :) Okay sampai sini :)



Thank you for reading

Friends, You're My Everything.

Amy Munirah | Saturday, September 29, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt. Entri bergambar.


Azimah and Ika

Ika and Yana


Yana and Murni

Okay yang ni amat jelly tersangat. 
Baju aku je warna lain sebab aku je yang sesat dekat situ, aku kelas lain :(. Geng aku kelas lain.

Okay semua peace :)

Ini style ape pun tak tahu la. hihi. Buat smart jugak :)
4 Gamma and 4 Alpha bergabung. but ni baru 1/4. Nak masuk semua tak muat :)


Em em martnyeeee HAHA

Peace :)

Ika and Murni

Zira -,o. same tak ? haha

Jam iteww same. Mahal woo HAHA

Syafiq

\
Ita, Zira and Syafiq

Zira *peace :)


Mana yang tak ada dalam gambar ni jangan kecik hati ye. Korang kawan aku jugak, cume cume cume aku tak ade gambar korang :D. Aku sayang kau kawan.

                                                        Sincerely,
Amy Khudzari  


Thank you for reading

I'm Proud Be Your Daughter !

Amy Munirah | Saturday, September 15, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum. Sudah bersawang blog aku ni . Almaklum lah sebulan dah tak update. Aku just edit sikit-sikit blog kesayangan ni. Nak menjana idea untuk menaip perlukan masa yang panjang kan, so esok cuti kan , malam ni boleh tidur lewat *macam le selalu tidur awal* . HAHA XD. Petang tadi norita and zira datang rumah aku,lepak-lepak meh. Sebenarnye dpa nak online. Tapi ape kan daya netbook dpa tak boleh connect internet dekat rumah aku. So berselang-seli le kasi dpa can. And esok petang pulak keluar dengan my bestfriend yang berenam tu. yang norita and zira tu pun bestfriend jugak. So semua adil, jangan jelez ye kawan-kawan :) Okay tinggal kejap topik ni, aku nak ULAS the main title, tu tu yang dekat atas tu:D

Title di atas jika ditranslatekan kepadan Bahasa Malaysia bermaksud 'Saya Berbangga Jadi Anak Awak'. em lebih kurang lah tu kan. HAHA

Yela siapa tak bangga kan mak bapak jaga kita bagai ditatang minyak yang penuh. And aku bersyukur sangat dapat mak bapak yang sangat caring dengan aku. Aku yakin mak bapak korang pun macam mak bapak aku jugak kan ?

This situation when everyday I get ready for school. Dalam 6.35 macam tu la, time aku tengah belek-belek and tiup-tiup tudung aku. fuhh fuhh . hihi
Bapak aku masuk bilik, tambah lagi duet belanja, malam dapat,pagi pun dapat.

Bapak: Nanti bapak moto hati-hati ye. 
Aku: Iye..

Lepas mak aku buat sarapan,mak aku pulak masuk bilik.
Mama: Omi, mama nak pergi keja dulu ye. Bawak moto hati-hati.
Aku: Ye. Salam tangan mak aku, cium kanan cium kiri . hihi

Mama bapak aku dah dekat luar. Bapak aku hantar mak aku pergi kerja. Aku masih lagi dekat bilik, betulkan tudung.

Bapak: Omi,, nanti lepas sarapan makan ubatnye ye.
Aku: Ye pak.
Bapak: Bawak moto hati-hati,
Aku: Iye.
Bapak: Nak melintas tengok kiri kanan.
Aku: Iyee.
Bapak: Bapak pegi dulu..
Aku: Yeee.

*Jangan pertikaikan panggilan 'bapak'. Jawanese punye k . HAHA.

Most days macam ni, betapa caringnya mereka dekat aku. Selagi aku tak cakap 'ye'. Selagi tu ulang benda yang sama, Yela, siapa tak sayang anak kan. Mak bapak aku jantung hati aku. Takde siapa boleh gantikan dpa berdua dalam hidup aku :)

Mama,Bapak and anaknya yang bongsu:)

"Ya Allah, Ampunilah dosa-dosaku serta kedua ibubapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku sejak kecil.” 


Sincerely.
Amy 


Thank you for reading

Mega Giveaway by Cik Fie, Anisah, N Aiman

Amy Munirah | Saturday, August 04, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt


Tekan banner untuk lebih lanjut. Tarikh tutup belum ditetapkan. So korang masih ade masa untuk join sebelum penganjur tetapkan tarikhnya :) Jom join ! Hadiah best ! :)


Thank you for reading

Contest Klik & Win

Amy Munirah | Saturday, August 04, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt.


Tekan banner kat atas kalau nak join dan maklumat selanjutnya. Dah tengok hadiahnya? menarik right . Geram bila tengok hadiah-hadiahnye. jom join sekarang. oh lupa pulak, penyertaan akan ditutup apabila mencapai 300 orang yang join. korang masih ada masa, jom join sekarang :)

Thank you for reading

Simple Giveaway by Double E

Amy Munirah | Saturday, August 04, 2012 | 1Comments |
Assalamualaikum wbt


Tekan banner di atas. Penyertaan akan ditamatkan sekiranya 100 orang yang join giveaway ni. so ape lagi, jom join cepat-cepat sebelum terlambat :) Jom tengok hadiah dulu.

Thank you for reading

Gempak GiveAway by Fatin Roziana

Amy Munirah | Saturday, August 04, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt.


Tekan banner dekat atas kalau nak join eah. Hadiah dia memang lah sangat menarik hati aku, nak tengok ? jom ramai-ramai ke SINI. Ha menarik tak ? Ade jugak hadiah untuk top refferal, so rajin-rajin la promote giveaway fatin roziana yang cantik molek ni* bodek . HAHA. Nak tahu cara pemilihan pulak? tengok SINI. Giveaway akan dibatalkannkalau penyertaan kurang daripada 60 orang. so jom la join sekarang :)

TARIKH TUTUP: 1 SEPTEMBER 2012


Thank you for reading

GIVEAWAY BLOG CIK EMMA

Amy Munirah | Saturday, August 04, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt


TEKAN BANNER
TARIKH TUTUP: 8 OGOS 2012

Thank you for reading

Exclusive Ramadhan Giveaway By Kiera And Eira

Amy Munirah | Saturday, August 04, 2012 | 2Comments |
Assalamualaikum wbt


Untuk lebih lanjut sila tekan banner di atas
TARIKH TUTUP: Setelah 200 orang menyertainya, so jom join cepat-cepat. Hadiah menarik tau, jom tengok hadiah dekat SINI.

Thank you for reading

Segmen : Giveaway Raya by shu-sya

Amy Munirah | Saturday, August 04, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt


TARIKH TUTUP : 10 OGOS 2012

Thank you for reading

ZoShare

Amy Munirah | Thursday, July 26, 2012 | 2Comments |
Assalamualaikum wbt. Hari ni heboh pasal zoshare.
Dan amy pun baru sign up. Baru sign up dah dapat RM5 woo. Moh la try sign up jugak.

TEKAN UNTUK SIGN UP

SEKIAN^^

Thank you for reading

Giveaway Rahmatnnya Ramadhan by Musical Xiao

Amy Munirah | Friday, July 20, 2012 | 10Comments |
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan

♀ Musical Xiao ☆

13/7/2012-20/8/2012
Hadiah-hadiahnya: 
Topup 5x2 by Amna
Topup 10x2 by Khairul Asrol
Satin shawal x2 by Amna
Header tulisan berkilat  x5 by Xiao
Full edit blog x2 by Xiao
Header simple x3 by Xiao
Flat shoes x2 by Amna
Blog review x2 by Amna
Topup 10x2 by Amna
Necklace x2 by Amna
Ring x2 by Amna
Barangan kraftangan x3 by Amna
Brooch x3 by Amna
Shawl pashmina by Amna
Free tapak iklan x1 by Perantau Senja
Tudung simple x1 Miss Collection
Cardigan x1 Miss Collection
2 pemenang top referral akan mendapat flatshoes and necklace


Keistimewaan Ramadhan:
1) Mendidik kita untuk menjadi seorang yang penyabar
2) Bau mulut kita ketika puasa lebih wangi di sisi Allah
3) Terdapat malam istimewa iaitu malam Lailatul Qadar
Teruja tak ? okay jom lah join sekarang . Awal-awal ramadhan ni, nanti dah tengah-tengah tak sempat pulak. busy buat kuih raya. hihi. Pemilihan secara random.org. Rugi kalau tak join. Tekan banner kat atas kalau nak join. Dan KLIK SINI !



Thank you for reading

1st Giveaway Aliana Azman

Amy Munirah | Friday, July 06, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt.


Due GA: 17 Julai 2012 (SEBULAN)
Pemilihan melalu random.org.
Tekan banner kalau nak join okay:)

Thank you for reading

When You Enter This Site :)

Amy Munirah | Tuesday, May 29, 2012 | 5Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Rindu aku tak ? hihi k perasan. See nak dekat sebulan baru aku update blog. So sebulan sekali , hihi. Act, minggu sekolah memang aku busy,takde mase nak ngadap blog nih. So ni cuti sekolah la aku berpeluang nak update and edit-edit. Baru edit blog nih, tu yang nak nunjuk . haha. perasannye saye :P.

SEBELUM

SELEPAS

Memang simple pimple kan ? Dah-dah jangan gelak kan. hihi. Lepas ni nak edit blog my sister pulak eah,lepas tu baru aku sambung buat tutorial:). Ape? nak aku edit kan, nah tekan SINI . em em kbye :)

Thank you for reading

It can be seen when you read this :)

Amy Munirah | Sunday, May 06, 2012 | 6Comments |

Assalamualaikum w.b.t . First sekali, aku nak tanya korang sihat ? Alhamdulillah la kalau sihat :). Aku dah lama sangat tak update blog. Blog pun dah merajuk sebab aku hiraukan dy.hihi. Lagi satu churp-2 aku pun dah lama terbiar macam tu jee, sangat merugikan :(. Memang rugi, ish-3.hihi. Sapa belum sign up, jom sign up dekat sini. K hari ni aku nak update puas-2 panjang lebar. Panjang ke? haha . tunggu je la.

Pesta Buku
Hari khamis  3/5/2012 baru ni aku pergi ikut rombongan sekolah ke PWTC. ala yang pesta buku tu.hihi. Tapi sebelum tu pergi Petrosains. Korang percaya tak aku baru pertama kali tu la pergi jejak dekat Menara Berkembar tu. Kalau percaya, good. Kesian kan aku, dah 16 tahun baru pertama kali pegi situ.hihi.






Then pukul 4.30 makan dekat The Mall, then baru jalan ke PWTC. Memang murah gilos buku rujukan dekat situ. Sebab ape? Sebab dpa nak habiskan stok.hihi. aku beli buku rujukan addmath. And buku rujukan khb untuk adik aku. Kedua-duanye RM10. Murah kan ? hihi. Nasib baik dapat pegi. Kalau nak tahu aku and gmah masuk-2, dok pusing situ jee, sesat kot, ingatnye kecik je tempatnye. haha. kami dok pusing situ, tawaf berapa kali pun taktahu, cari kawan yang lain tak jumpa. Then baru teringat nak col kawan, rupanya ade lagi, dekat Tun Razak Hall, yang situ lagi besar. Kesian kan kami ? hihi.

Muka penat . Almaklumlah penat tawaf masa sesat tu tadi.hihi.

 im with my beloved bestfriend, Azimah.

And pukul 7.15 kot, kami baru balik. Otw balik singgah Kuala Selangor. Sampai rumah pukul 11.30. Penat gilos, tapi puas hati dapat buku murah.hihi.



Exam PPT
Exam PPT makin dekat. Doakan aku dapat result yang baik ea. Kalau gagal satu, rotan yang pengetua bagi:).


Thank you for reading

Lomo Aquapix Giveaway by Miraa Hussin

Amy Munirah | Sunday, April 15, 2012 | 0Comments |

Syarat-syaratnya dekat bawah*print screen dari bog mira husin,
lebih lanjut tekan sini atau pun dekat banner dekat atas.

Sekian,terima kasih.


Thank you for reading

Exclusive Giveaway by Niena Sofea

Amy Munirah | Saturday, February 04, 2012 | 2Comments |
 Tagged: Kak Huda and Kak Nadrah

Pemilihan melalui Random org. Jomlah join,mane lah tahu tetibe random org tu terbaik hati pulak kasi kite menang . hehe .

Thank you for reading

Curve Image

Amy Munirah | Saturday, February 04, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum wbt. Huwaa, rindu gila dekat blog nih, dah lama tak menatap dia:)

Oke,tutorial hari nih ialah curve image. Korang takperlu edit gambar tersebut supaya bordernye curve baru korang upload. Kalau korang guna tuto nih,korang upload and terus automatically ade curve border.Jom mule tuto sekarang:) Penggun Template Designer pasti jadi. template lain, takpasti:P

1) Dashbord->Design->edit html->Tick Expand Widget Template(penting)
2) Tekan ctrl+f/f3 dan cari code ini
.post-body img
3) Jumpa? Good. Korang tengok anak-anak code dia, jumpa tak code macam ni?


.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
.BlogList .item-thumbnail img {
  padding: $(image.border.small.size);
}
  background: $(image.background.color);
  -moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .0);
  -webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .0);
  box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .0);
}
.post-body img, .post-body .tr-caption-container {
  padding: $(image.border.large.size);}
4) Gantikan code yang diboldkan dengan code di bawah.
border-radius:10px;
5) Preview dan save.
Thank you for reading

Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh

Amy Munirah | Saturday, January 14, 2012 | 3Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Hari nih amy na join giveaway blog nemomimosh nih. Amy agak ketingalan sikit lah dapat tahu nih. hehe. Korang boleh join lagi untuk satu dua hari nih. syarat-syarat dia pun senan saje. Tekan banner dekat bawah kalau nak join.

Tarikh Tutup: Isnin, 16 January 2012

Thank you for reading

I'm Form 4

Amy Munirah | Saturday, January 14, 2012 | 0Comments |



Assalamualaikum readers and bloggers. Dia nih awak punye kan ? Dah lama amy tak update blog nih, lama ka? dalam seminggu lebih jee pun.hehe. Amy busy sangat-sangat,busy sebusy-busynye. cehh . HAHA xd. Biase la tu mule-mule persekolahan kan, tension sikit.hehe. Beli buku lah ,itu lah ini lah, kan,kan ? Korang pun macam tu jugak kan? ke Amy sorang jee? hehe.

FYI, Amy sedih sangat sebab terpisah dengan kawan-kawan rapat Amy. Amy dapat kelas 4Gamma, but dpa semua 4Alpha. Lima orang kawan rapat amy semua 4Alpha, Amy sorang dekat 4Gamma:(. But tahun nih 4Gamma and Alpha ambik aliran yang sama. Kelas Alpha dah tak ambik ekaun. Kayy,kelas 4Gamma, Amy jadi penolong ketua kelas, kenapa aku lagi derrrr? sape yang sebut name amy tuu,memang rase nak ngappp saje. haha XD*JOKE. Bukan tak suke, tapi susah lah kalau ade tanggunggjawab nih,ape-ape hal kite dulu yang kena? Betul tak? haha. Jahat kan Amy? Tapi takpe jugak kot,dapat lah tambah-tambah sikit markah koko:D. Amy amek subjek ini:


Oke, semua susah-susah. kena sungguh-sungguh lagi nih, tahun depan dah nak SPM. Macam tak sangke pulak. cepatnye mase berlalu. huaaaa :'(
Sekaran mybe amy dah tak update blog selalu. Amy jarang online fb sekarang ,kalau online pun hari sabtu ahad ja kot :'(. Homework didahulukan kayy :D Jom ramai-ramai baca ini.

Thank you for reading

GIVEAWAY BY LUSCIOUS SKY AND PYZA PYJA

Amy Munirah | Wednesday, January 04, 2012 | 0Comments |
Hadiah di sini
Tarikh Giveaway berjalan: 28/12/2011-27/1/2012

Thank you for reading

Jom Cunkan Blog !

Amy Munirah | Tuesday, January 03, 2012 | 3Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Lama amy nak cari idea buat entri nih . Last-last akan terhasil lah entri yang tak seberapa ni. Jom hias blog,guna lah tutorial ni. ecece:D. Jom baca enti ni sampai habis ye ! Nanti cun-melecun lah blog korang terutama bai blogger-blogger baru:D. Entri nih amy hanya bagi suggest,bukan paksa korang ye,jangan salah faham:) Tekan sini dulu ye.

1) Tema and background blog
Warna tema blog mestilah cantik and sejuk jee stalker yang masuk blog korang. Jangan terlalu colourful sangat. Sakit mata orang yang masuk blog korang tu nanti. hehe. Background pulak jangan terlalu meriah and animated. Sini gerak-gerak, sana gerak-gerak. Hadtoii,mau pusing kepala bile tengok. Yang simple-simple lebih cantik. Blog pun jadi ringan. Yang sana sini bergerak-gerak tu lambat loading kan,betul tak? :D

2) Font dan gaya penulisan
Pemilihan font amat penting. Kalau font korang yang berbelit-belit tu susah orang nak baca. Amy cadangkan font yang sesuai ialah Verdana, Trebuchet, Arial dan Georgia. Okey,ni amy just suggest,kalau korang taknak guna pun takpe:D. Warna font biarlah hitam atau grey. Nampak lebih cun ! Tak percaye? Buatlah sekarang. Bagi yang main backgroundnye hitam, mestilah warna putih yang sepadan untuk font kan? Elakkan guna tulisan berwana warni and elakkan buat post colorful macam gambar dekat bawah nih.
And tolonglah jangan guna bahase uganda bila buat entri. Konfem pembaca terus tekan close sebab satu ape pun tak faham and buang masa nak fahamkan satu-satu.betul tak? So elakkan gaya penulisan macam gambar dekat bawah ni. Serius,kalau Amy baca orang tulis bahasa nih kena baca 2,3 kali baru faham:D. Tapi kalau yang nih boleh faham lg*sebab aku yg reka sendiri.HAHA xd


3) Widget
Susunan widget mestilah teratur dan kemas. Buang widget-widget yang tak penting ye. Kalau banyak-banyak sangat buat berat blog jee. Widget yang penting bagi Amy ialah profile korang,kotak followers,shoutbox/cbox,bloglist,blog archieve. Shoutbox/Cbox korang bagi kemas sikit. hadkan length,jangan terlalu panjang lebar ye. And jangan guna hide shoutbox or ajax shoutbox. Kadang-kadang boleh buat orang geram bende alah nih, sebab kite tak tekan tak buat apa-apa,tetibe keluar,close balik keluar balik. Shitt ! Tekan close terus. betul tak? hahaXD.One more thing, jangan letak widget seperti di bawah ini
Benda nih akan buat blog korang lambat loading,lagi satu animation flash yang love-love tu,jangan la letak ye. Benda tu selalu dekat tepi-tepi kan,kite nak tekan benda lain,tapi benda tu yang tertekan,betul tak? Amy selalu terkena macam tu. 

Ini saje yang Amy mampu sharedkan. Want more? Lain entri ye:D. Tapi terpulanglah dekat korang semua nak ikut ke tak, semua bergantung kepada empunye blog lah kan, Amy tak pakse pun korang tukar ini,buang ini buang itu. Up to you:D. So,jomlah cunkan blog korang:) Eh eh korang jangan tekan close dulu,belum habis lagi lah. Baca elok-elok dekat sini. Oke,itu je Amy nak cakap.
Thank you for reading

Cara Buat Cute MP3

Amy Munirah | Tuesday, January 03, 2012 | 0Comments |
Assalamualaikum readers and bloggers. Pejam celik,pejam celik dah 3January 2012. Esok mula lah sesi persekolahan Amy untuk masuk ke alam Form4. Pelajaran pun makin tinggi and susah:D. Btw,dah lama amy tak buat tuto kan, hari nih amy nak ajar cara buat cute mp3 macam gambar dekat bawah nih. ha cute tak?hehe.
1) Pergi ke MP3 Player.
2) Click Generator

3) Dekat bahagian Category tu tukar kepada Colors. Boleh lah edit colour mp3 korang ikut hati korang,mana yang cun ! :)

4) Oke dah cun ? korang pergi balik ke General. And dekat bahagian Autoplay, tukar kepada angka 1.

5) Lepas tu,pergi ke Iron DJ Home ni.
6) Cari lagu yang korang suka dekat kotak search. Kalau lagu tu tak ada,korang boleh upload:). Dah dapat lagu yang korang cari ? Boleh lah ambil dy punye link,tengok gambar dekat bawah kalau tak faham.

7) Lepas tu,kembali ke MP3 Player dan paste dekat bahagian MP3. Dah paste,boleh lah copy code mp3 tersebut.

8) Buka blog->Dashboard->Design->Page Elements->Add Gadget->HTML/Javascripts.
9) Pastekan code tadi. Save.

Dah siap ! Jom lah cube:D






Thank you for reading