Jenis-jenis Youtube

Amy Munirah | Sunday, October 30, 2011 | 1Comments |
Assalamualaikum wbt. hari ni amy tunjukkan jenis-jenis youtube. 



WIDTH : 900
HEIGHT : 25

WIDTH : 300
HEIGHT : 25

WIDTH : 160
HEIGHT : 25

WIDTH : 60
HEIGHT : 25

WIDTH : 30
HEIGHT : 25
okep,sekarang dah tahu kan saiz-saiz yang sesuai untuk youtube? credit to amalina . cakap thanx for her tau :)

Thank you for reading

1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!

Amy Munirah | Sunday, October 30, 2011 | 2Comments |
Assalamualaikum. woop-woop . okep,la ni pulak amy na join giveaway mr baiz nih. semejak ni,ramai blogger-bloger buat contest,segmen and giveaway. amy bila lagi? NO COMMENT :D . Kalau korang nak join tekan banner dekat bawah atau tekan SINI pun boleh. huhu .

Tarikh tutup: 31 OKTOBER 2011

Jom ramai-ramai meriahkan giveaway mr Baiz ni. pemenang dipilih melalui random.org. mana la tahu kalau ada rezeki kan,baik korang join:)

Thank you for reading

CONTEST BLOGKU MENAWAN KALBU BY ASKAR PINK & AMALINA

Amy Munirah | Saturday, October 29, 2011 | 6Comments |
Assalamualaikum wbt. Hari ni amy na join contest amalina and askar pink nih. harap tak ketinggalan:)oke,kalau korang nak join,tekan banner dekat bawah nih,kalau nak tekan SINI pun boleh. huhu.
Syarat-syarat dia boleh baca denan lebih lanjut dekat SINI.
Nak tahu tak apa hadiah dia ? Untung tahu kalau join contest nih. G baca sendiri.# muahahaha . tekan lah salah satu link dekat dalam post entri nih:D
Okep. mai ramai-ramai join bagi memeriahkan contest ni :)
Amy tag kak nadrah dan kak wany.
oke,i'm done. harap-harap ada rezeki. AMIN:)

Thank you for reading

Genk! Saya Blogger Gila

Amy Munirah | Saturday, October 29, 2011 | 2Comments |
Assalamualaikum. okep. hari nih amy join segmen blog genkcorner nih. kalau nak join,tekan banner dekat bawah ni ye.

TARIKH TUTUP: 30 OKTOBER 2011

Amy's Hobby
Hobi amy suka berblogging. dengan berblogging,amy dapat luahkan segala benda dekat dalam blog ni ha, selain berblogging, amy suka edit picture. tak tahu lah nape suke,tapi cita-cita na jadi lecturer. dah hobi,nak buat macam mana kan. huhu :) 
okep lah, memang simple kan ? haha XD . kehilangan idea dh nih. mai la ramai-ramai meriahkan segmen ni sebelum tarikh tutup:)

Thank you for reading

SEGMEN | Lyssa Faizureen Ajak Kenali Blogger . Jom Serbu !!

Amy Munirah | Thursday, October 27, 2011 | 19Comments |
Assalamualaikum

Amy cari masa nih sebenarnya.pagi tadi memang dah terbaca cik lyssa kite nih buat segmen, tapi pagi tadi tak sempat nak buat entri join segmen tu,so sekarang jam 3.15petang,ada lagi masa nih. copat, copat amy . haha xd.okep-okep,lupekan,kembali kepada segmen yang dianjurkan oleh cik lyssa ni.click banner kat bawah ni kalau nak join.nak tekan SINI pun boleh,sama ja:)


Entri mesti ada:
Cerita Mengenai Latar Belakang Diri Korang
1. Nor Amy Munirah
2. 15 years old
3. blogger sejak 1/1/2011
4.teluk intan perak.

Kenapa Korang Buat Blog ??
Sebenarnya ni ialah blog yang ketiga amy. mula-mula saja cuba-cuba ,lama-lama suka pulak:D.
Act,tengok orang ada blog, cantik-cantik pulak tu,macam blog cik lyssa ni;cute. Then rasa tercabar,sebab tu rasa nak buat blog.themoticon-2

Siapa Orang Yang Telah Menarik Anda Untuk Ceburkan Diri Dalam Dunia Blog ??
eRR, mungkin diri sendiri kot yang tertarik dalam dunia blog :)thUntitled-12-1

Thank you for reading

Header Hover(image)

Amy Munirah | Tuesday, October 25, 2011 | 1Comments |
Assalamualaikum. hari ni tenet lembabbbb### , tapi bila online fesbuk ja lembap,bila hapdet belog tak. fesbuk semenjak ada layout tepi-tepi tu sume jadi lembap tahu ! ##grr . haha xd.


oke,la ni pulak amy nak buat header ada hover. bila cursor sentuh header, ada image lain keluar macam gambar dekat bawah ni


before

after

oke,dah tengok ? jom amy ajar cara buat pulak ek.
1) Dashboard->design->edit hmtl->tick expand widget template(penting)
2) Lepas tu, tekan ctrl+f dan cari code ini
/* Header
3) Lepas tu copy code ini

#header:hover{
-webkit-transition-duration: 1s;background-image:url(URL IMAGE);}
4) And paste bawah code yan korang search tadi tu ye.
5) So,code penuhnya :
/* Header----------------------------------------------- #header:hover{
-webkit-transition-duration: 1s;background-image:url(URL IMAGE);}
6) Oke,paham ? preview dulu,baru save ye.
NOTA KAKI:
  1. 1s ialah untuk masa image korang tu na keluar. pahemm ? :D
  2. url image pulak maksudnya image yang akan keluar bila cursor sentuh header tu.

Thank you for reading

Tutorial Background underline

Amy Munirah | Tuesday, October 25, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum w.b.t . Hari ni amy na ajar korang buat background underline. cara gunanya macam korang buat underline dalam post tu . sama ja :) cuma yang ni ada background.mai amy tunjuk pic, daripada korang dah buat then menyesal tak sudah . XD

Nampak tak tu ? maklum la gambar sangat *mengecilkan:D. na lagi pahemm kan,cube halakan cursor korang dekat sini .konfem tak nyesal punye,kan lawa tu .ecece :P
oke,kite mule sekaranh ea.
1) Mula-mula dashboard->design->edit html->tick expand widget template(penting)
2) Lepas tu tekan ctrl+f dan cari code ini
u {
3) Oke,dah jumpa ? now pulak copy code ini
text-decoration:none;background: #F5A9D0;color: #FFFFFF;border-radius: 5px;padding-top: 1px;padding-bottom: 1px;padding-left: 2px;padding-right: 2px;}
4) And paste dekat bawah code yang korang cari tadi tu ye.ingat,bawah tahu ! :D
5) PREVIEW dulu baru save k.
simple ja kan. tapi jap eh,tak abes lagi. tak take note dulu :D

NOTA KAKI:
  1. color for background and color font boleh ditukar k,cari dekat SINI
  2. korang nak tak korang punya background underline ada hover?kalau nak,kite sambung lagi k.:D . *tak lama pun
1)  Tambah code ni

u:hover {text-decoration:none;background: #F5A9D0;color: #000000;border-radius: 5px;padding-top: 1px;padding-bottom: 1px;padding-left: 2px;padding-right: 2px;}
2) And paste dekat bawah code terakhir background underline. anda pahemm ? hehe .
3) So,code penuh kalau ada hover macam ini
u {text-decoration:none;background: #F5A9D0;color: #FFFFFF;border-radius: 5px;padding-top: 1px;padding-bottom: 1px;padding-left: 2px;padding-right: 2px;}u:hover {text-decoration:none;background: #F5A9D0;color: #000000;border-radius: 5px;padding-top: 1px;padding-bottom: 1px;padding-left: 2px;padding-right: 2px;}
4) Oke done. baru la save.amy rase kalau ada hover lagi cun melecun tahu :)
Thank you for reading

Skew and Rotate Blockquote

Amy Munirah | Tuesday, October 25, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum. morning and happy tuesday . awal-awal pagi lagi dah bangun, nak tidur pun tak lena. demamT_T. tapi bangun-bangun cari netbook .:D
OKEP-OKEPP ,ari ni amy na ajar korang cara buat skew and rotate blocquote macam gambar dekat bawah ni
maknanya,bila cursor sentuh blockquote tu,dia akan menyenget. anda pahemm ?== .*Tuto ni untuk yang tak tahu cara buat ja. haha XD

1) Mula-mula mestilah pergi dashboard->design->edit html->tick expand widget template(penting)
2) Lepas tu tekan ctrl+f dan cari code ini
.post blockquote {
3) Dah jumpa? oke good:D .copy code dekat bawah ni


background: #FFFFFF;border: 3px dotted #000000;padding: 7px;
}
4) And paste dekat bawah code yang korang cari tadi tu ye.
5) Lepas tu cari pulak code ini

.post blockquote:hover {
6) Ada tak ? kalau tak ada,korang copy and pastekan saja dekat code .post blockquote { yang terakhir sekali .anda pahemm ?:D
7) Lepas tu,copy pulak code ini

background: url(URL BACKGROUND); -webkit-border-radius: 36px 12px;-moz-border-radius: 36px / 12px;-moz-transform: rotate(-2deg); -webkit-transform: rotate(-2deg); }
8) Dan paste dekat bawah code .post blockquote:hover {.
9) So,code penuhnye ialah


.post blockquote {background: #FFFFFF;
border: 3px dotted #000000;padding: 7px;
}
.post blockquote:hover { background: url(URL BACKGROUND);
-webkit-border-radius: 36px 12px;-moz-border-radius: 36px / 12px;-moz-transform: rotate(-2deg);
-webkit-transform: rotate(-2deg);
}

10) Dapat tak macam code di atas ? kalau dapat boleh la save . tapi kena preview dulu ye:)
NOTA KAKI:
  1. Url background boleh cari dekat SINI
  2. code warna pulak boleh cari dekat SINI

Thank you for reading

Scroll Box For Bloglist

Amy Munirah | Saturday, October 22, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum everybody. happy saturday :)
mulakan hari ni dengan mengedit blog ya . haha XD .*joke oke.
hari ni amy na ajar cara buat scroll box untuk bloglist,kite start sekarang:)



1) Mula-mula dashboard->design->edit html->tick expand widget template(penting)
2) Lepas tu,tekan ctrl+f dan cari title name bloglist korang,kalau amy fav site
fav site
3) Dah jumpa? selepas tu,korang tengok code-code dekat bawah title bloglist tu.korang akan jumpa code macam ni
<div class='widget-content'>
4) Jumpa tak ? ok good. sekarang gantikan code di atas dengan code dekat bawah ni
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>
5) Oke faham ? preview dulu baru save ye.
NOTA KAKI:
  1. 200px boleh ditukar mengikut kesuaian blog korang.

Thank you for reading

Contest Blog Paling Comel dan Dabomb

Amy Munirah | Friday, October 21, 2011 | 2Comments |
Assalamualaikum. balik-balik sekolah terus on9 fb,bagus-bagus . haha xd. act kat sekolah tadi bosan gila. ada ceramah  dari cikgu SMTTI,dengar ceramah tu best la jgak then abes ceramah merayau tak tentu hala.
oke-oke,lupekan='= . sape na join contest nih,kalau nak join,tekan banner dekat bawah ni ye


tengok dulu syarat-syarat :
  1. Mesti follow blog Fatin dan Jaja
  2. Only for girls . No boys
  3. Mesti buat entry pasal contest ni . Banner disediakan
  4. Send  link entry contest dekat blog Fatin jika anda dah join
  5. Tag beberapa orang anda nak maximum 3 , minimum 1
  6. Contest akan tutup pada 28 Oktober 2011
  7. Tolong like page ini [Tekan] dan kemudian like ini [Tekan] *kalau ada  acc fb

senangkan syarat-syarat dia,so ape lagi,join la(!)
amy tag kakak-kakak ni :)
tekan banner dekat atas kalau nak tahu hadiah-hadiahnye:)

Thank you for reading

Make Your Own Spoiler

Amy Munirah | Thursday, October 20, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum. esok ada ceramah sekolah teknik,na pergi ke tak ea. rasa macam malas,tapi pergi ja la,asek tak datang sekolah ja,nanti dapat surat baru tawu.hehe:)
hari ni amy na buat tuto spoiler macam gambar dekat bawah nih.
korang tengok gambar nih,ada paham ape-ape ke ? haha XD . act,spoiler ni fungsi dy untuk kemas kan blog. bila tekan,dy keluar anak-anak dy tuh:)
1) Mula-mula pergi dashboard->design->page element->add gadget->html/javascripts.
2) Ringankan tangan untuk copy code ni
<center><div id="spoiler"><div><input onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Hide Spoiler!&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Show Spoiler!&#39;; }" value="TITLE" style="width:200px;font-size:12px;background-image:url(URL BACKGROUND);-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;margin:10px;padding:0px;border-style: 2px solid#000000;" type="button" /><div id="show" style="display: none; background-color:transparent; background-repeat:repeat; margin: 0px;border-width:0px; padding:3px; width:98%">KANDUNGAN<div id="hide"></div>
3) And paste dekat kotak html/javascripts tadi tu ye.
4) Then,boleh la save,senang je kan ? :D
NOTA KAKI:
  1. title ni tajuk korang punya spoiler ni la etc;CREDIT.
  2. url background ni background title. boleh cari dekat sini.
  3. kandungan ni pulak,dy punya anak-anak tu lah,bila tekan keluar la kandungannye.

Thank you for reading

Title sidebar ada hover

Amy Munirah | Thursday, October 20, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum. hari ni rajin pulak buat tuto,mentang-mentang tak pegi sekolah. depan netbook 24jam . huhu :)
tadi blogwalking, and then jumpa blog ni . jealous tengo dia punya sidebar,bila sentuh dia bergerak;dengan kata lain ada hover :) cari punya cari tuto ,tak jumpe-jumpe macam mana nak buat.last-last godek-godek sendiri.penat tawu,kalau na amek tuto ni,bagitwu and creadit k:) perlu fokus(!) haha XD.

1) Mula-mula dashboard->design->edit html->tick expan widget template(penting)
2) Lepas tu tekan ctrl+f and cari code ni
h2 {
3) Korang perhatikan bawah atau pun anak-anak code tu,yang tu ialah code sidebar korang,mestilah korang dah tawu kan:) contoh anak-anak code tu,tengok gambar kat bawah ni.
4) Lepas tu,copy code ni

h2:hover {
font-family: gergio;
margin: 0 0 1em 0;
font-size: 12px;
color: #000000;
text-align:center;
background:#66ccff;
border-left: 4px dashed #3399CC;
border-top: 2px solid #ccffff;
border-bottom: 2px solid #000000;
border-right: 4px dashed #3399CC;
-webkit-border-radius: 36px 12px;
-moz-border-radius: 36px / 12px;
-moz-transform: rotate(-3deg);
-webkit-transform: rotate(-3deg);
5) And paste dekat bawah code sidebar yang terakhir sekali. paham ?kalau tak paham,tengok gambar ni
-notepad-
6) Oke,dah siap. preview dulu .kalau tak ada error baru save ye.
NOTA KAKI:
  1. code dalam ni semua code template amy, so korang kene godek-godek sikit bersesuaian dengan code sidebar korang ye:)
  2. color ni untuk color tulisan title sidebar ketika hover.boleh cari dekat SINI.
  3. text align boleh center/left/right. ikut suka korang la ye.
  4. (-3deg) tu ialah berapa pusing senget korang punya title sidebar tu ketika hover.kalau lagi besar nombor,lagi senget. tapi paling besar 5 ja taw,kalau lebih-lebih berpusing-pusing korang punye title sidebar tu pulak . huhu.

Anak-anak semua paham tak ? :D . kalau faham,bagus ! kalau yang tak faham tu,rajin-rajin la bertanya dekat ruangan komen bawah ni.

Thank you for reading

Open new tab tanpa right click

Amy Munirah | Thursday, October 20, 2011 | 0Comments |
Assalamualaikum.morning semue:)
hari ni amy nak ajar camna na buat open new tab tanpa right click.kalau buat benda nih,tak ada la susah na back-back and tekan right click.oke,kite start sekarang.

1) Mula-mula dashboard->design->edit html->tick expand widget templates.
2) Lepas tu,tekan ctrl+f cari code ni
<head>
3) Dah jumpa ? kalau dah,copy pulak code ni

<base target='_blank' />
4) And paste dekat bawah code yang korang cari tadi tu ye.
5) Save.senang kan? selamat mencube:)



Thank you for reading

Blockquote l

Amy Munirah | Wednesday, October 19, 2011 | 2Comments |
assalamualaikum. dah lamenye tak buat tuto ! huwaaa , rinduuuuu . haha xd . amy pun baru lepas edit blog, dah terdelete code dah tadi,na nangis dah bila blog jadi burokk tibe-tibe. tapi,alhamdulillah boleh betulkan balik. huhu . okep-okep,banyak cakap pulak amy. hari ni buat tuto blockquote macam amy punya :)

1) Dashboard->design->edit html->tick expand widget.
2) Lepas tu,tekan ctrl+f and search code ni
.post blockquote {
3) Jumpa ? oke,good:) .lepas tu,copy code di bawah ni
background-image: url(URL BACKGROUND);border:1px solid #000000;border-left:10pt double #000000;padding: 3px;border-bottom-left-radius: 10px;border-top-left-radius: 10px;}.post blockquote:hover {background-url(URL BACKGROUND);-webkit-transition-duration: 2.5s;background-image:url(URL ICON );background-position:bottom right;background-repeat:no-repeat;border:1px dashed #000000;border-right:10pt double #000000;}
4) And paste dekat bawah code yang korang cari tadi tu ye.
5) REVIEW dulu,then baru save ye.
NOTA KAKI:
  1. biru: background blockquote korang.jangan cari yang meriah sangat,nanti hapak pun tak nampak tulisan korang tu.hehe.boleh cari dekat SINI
  2. merah: warna border cari dekat SINI
  3. kuning: url icon korang. kalau nak yang kiut-miut,boleh cari dekat SINI

Thank you for reading

PMR dah habis :)

Amy Munirah | Monday, October 10, 2011 | 1Comments |
Assalamualaikum. hari nih last paper,balik pukul 4 tadi. hah,dah habis dah pmr. seronok gile. haha XD. tinggal tunggu result ja,harap-harap dapat 8A ,AMIN :)

lepas nih nak kemas buku-buku,kertas-kertas segala bende tu untuk masuk *tong . haha, gurau ja. amy na simpan,buat kenangan ,nanti boleh tunjuk kat anak cucu cicit. ececece , hehe . buku teks kena hantar dah khamis nih, tapi tak tahu lha cukup ke tak tuh,ntah mane-mana buku teks amy . huhu

dah abes pmr ni, na edit blog . tukaq jadi blue theme.oke tak ? act,yang pink nih bukan favourite amy pun . huhu . err, tutorial pun kalau amy free2 ,amy buat ek:)

oke lha ,daa . tunggu next entri taw :)
Thank you for reading